Aroma & Massageutbildningar

Avancerade utbildningar med lång erfarenhet

Att bli äldre

Att bli äldre

Även äldre behöver vård. Med stelhet, muskel och ledvärk, cirkulationsproblem, benkrypningar och kramper. Ja, listan kan göras lång, men en sak som jag brinner för är dessa svullna ben, som blir mörkare, tjockare och som inte fungerar mer än kanske 50 meter och som slutligen drabbas av bensår. Ja, jag kan hjälpa dessa personer till ett betydligt bättre liv. Även här tar jag hjälp av elektroterapi och speciell bindvävsmassage. Men kom i tid. Du blir inte yngre och problemen går inte över av sig själv.

Åldrandet kommer ofta smygande. Man blir lite stelare och man går lite långsammare, hållningen förändras så att du blir lite framåtlutande osv. Vanligt är det startar med att musklerna på lårets framsida blir kortare. Bäckenbenet faller sakta framåt, du lutar nu lite framåt och då måste du öka svanken för att se framåt. Nu är det dags för muskelproblem i sätet, ländryggen, låren osv.

Bäcken och  lår framifrån

Jag kommer under våren 2022 att ge ut en liten bok som belyser just de här problemen. Ett annat problem som jag ofta möter är att man ser sin försämrade rörlighet som något helt naturligt.

Bild på ökad svank
Kraftigt ökad svank på bild 2.

Vi kan ta ett exempel för att belysa problemet. Om du står rakt upp så kan du kanske känna höftbensutskotten. Strax under dem finns ett muskelursprung. Ett ursprung för muskel Rectus femoris, det betyder den raka lårmuskeln. Muskeln löper ner och över knäleden och slutar strax under knäleden. Muskelns uppgift är att hjälpa till att böja höften och att sträcka knäleden. Muskeln kommer att påverka din steglängd.  I takt med att muskeln kortas får den bäckenet att  falla framåt med ökad svank som följd. Som du ser har svanken ökats dramatiskt. Det sker över tid och svankökningen görs för att du inte ska gå framåtlutad. Som du också kan se så ligger kotorna inte på varandra som på den första bilden utan med lite olika tryck på de olika   delarna.

För att kroppen inte ska falla framåt tvingas de så kallade Gluteusmusklerna, musklerna som bildar skinkor att arbeta något alldeles fantastiskt. Mycket av arbetet är statiskt vilket ganska snabbt resulterar i överansträngning och på sikt inflammation. Många upplever att de har ont i ryggen, men i själva verket är det ursprungen på Gluteus, tre stycken som smärtar. De här ursprungen finns alltså i skinkans övre halvmåneformade del. Länden där emot blir oftast trött och ömmar. Detta är början på att åldras utan att ta hjälp med kroppsservice. Som sagt, detta är bara början. Nu kommer problem med kortare steglängd, sämre balans mm. och kortare muskulatur att bli mer och mer påtagligt. Strumporna brukar hamna mycket längre från foten och till nycklarna du tappade på gatan är det otroligt långt ner. Detta beror på att nu börjar Gluteusmusklerna (skinkorna) bli korta, så även lårets baksida där tre av fyra muskler påverkar höftens rörlighet. Nästa steg kallar piriformissyndrom det innebär att när muskeln med samma namn har vridit ut länge nog blir den inflammerad och värker. De flesta tror det är höftleden. Ett pålitligt symtom är att det ser ut som om det gått en traktor där personen gått, fötterna utåt. Som Chaplin. Detta var lite om bäcken och ben. Men hys hopp, det finns hjälp.